Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODIT ĆE MINISTARSTVO

Što je DP obećao učiniti za demografiju: Za pronatalitetne mjere tri milijarde eura godišnje

Zagreb: Sastanak Domovinskog pokreta i HDZ-a o formiranju nove Vlade
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
09.05.2024.
u 13:17

Što se tiče povratka hrvatskih iseljenika obećali su financijsku potporu povratničkim obiteljima u vidu jednokratne pomoći za troškove preseljenja i ishodovanje dokumentacije

Kako će Domovinski pokret (DP) voditi Ministarstvo demografije te će ministar demografije biti i potpredsjednik Vlade, podsjetimo što je u predizbornom programu DP predlagao za demografski oporavak zemlje. DP se zalaže za ulaganje najmanje 4% BDP-a za potrebe pronatalitetnih mjera na državnoj razini, te na taj način osiguravanje dovoljnih sredstava za sve planove obuhvaćene strategijom demografskog oporavka u četverogodišnjem razdoblju. To bi značilo da je u demografski oporavak zemlje nužno uložiti godišnje tri milijarde eura. DP se zalaže za stambeno zbrinjavanje mladih i mladih obitelji s djecom na način da bi gradovi i općine sami i/ili uz financijsku dotaciju države morali ulagati u stanogradnju za mlade, te mlade i ostale obitelji.

Također, gradovi i općine bi im dio stambenih kapaciteta davali u dugoročni i sigurni najam, po prihvatljivim cijenama, uz poštivanje kriterija od strane najmoprimaca, a dio prodavale po realnim cijenama, ali po kriterijima koji će obiteljima omogućiti proširivanje obitelji. Obiteljima s više djece grad i općina umanjivali bi udio otplatnih rata, te su u tom smislu pozivaju na neke europske zemlje poput Francuske i Mađarske kojima je ta mjera povećala prirodni prirast. Povećanjem broja djece u obitelji rastao bi udio subvencija za priuštivo stanovanje bilo u formi dugoročnog najma ili u formi udjela za otplatu nekretnine. Obećali su i delimitiranje roditeljske naknade na punu plaću tijekom jednogodišnjeg rodiljnog i roditeljskog dopusta, te da svakom djetetu u Hrvatskoj mora biti omogućeno mjesto u vrtiću. Zalažu se i za novčanu potporu obitelji za svako novorođeno dijete do polaska u školu, te za financijske potpore osobito obiteljima s više djece, ali i za naknadu majkama koje bi kod kuće ostale brinuti o djeci do polaska najmlađeg djeteta u školu, a koja bi rasla s povećanjem broja djece. Obećali su izrazite porezne olakšice razmjerno broju djece u obitelji.

Što se tiče povratka hrvatskih iseljenika obećali su financijsku potporu povratničkim obiteljima u vidu jednokratne pomoći za troškove preseljenja i ishodovanje dokumentacije. Još važnija mjera od te je za moguće povratnike da bi se povratničke iseljene obitelji oslobodilo plaćanja poreza na razdoblje od barem 10 godina kako bi ih se potaklo da se vrate u mjesto koje su napustili u Hrvatskoj ili u potpuno novo za njih perspektivnije mjesto u zemlji. DP je obećao i osnovati Centar za povratnike diljem svijeta, a posebno u zemljama Južne Amerike, koji bi pomagao i savjetovao potencijalne useljenike, olakšao im prilagodbu i rješavanje birokratskih procedura, te ishodavanje državljanstva. Provjere učinkovitosti predloženih mjera provodile bi se redovito godišnje.

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče uvoza radne snage dodatno bi regulirali sektor posredovanja radne snage iz trećih zemalja. Uveli bi kontrolne mehanizme ulaska strane radne snage na hrvatsko tržište rada i pozicionirali Hrvatski zavod za zapošljavanje na ključno mjesto cjelokupnog procesa kako bi se onemogućila zamjena domaćih radnika jeftinijima, ali nekvalificiranima i neiskusnim stranim radnicima iz dalekih zemalja na radnim mjestima na kojima je to moguće. DP se zalaže za kvote za kvalitetne, kvalificirane i iskusne radnike u građevini, poljoprivredi i turizmu, ali zabranili bi uvoz niskokvalificiranih radnika za poslove niske dodane vrijednosti (dostava hrane, taxi vožnja i sl.).

Ranije danas, Domovinski pokret oglasio se priopćenjem u kojem su kao ključni ciljevi pobrojani demografska obnova, povratak mladih, obnova sela i samodostatnost u proizvodnji hrane. Domovinski pokret napomenuo je kako je na jučerašnjem sastanku Predsjedništva, prihvaćeno sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ-om. 

GALERIJA Stožer Domovinskog pokreta
Zagreb: Sastanak Domovinskog pokreta i HDZ-a o formiranju nove Vlade
1/36

"Prilikom pregovora dogovoreno je da će Vlada biti takva da nitko neće u potpunosti kontrolirati resore. U svakom resoru i Domovinski pokret provodit će dio svojih politika. U sporazumu o suradnji s HDZ-om usuglasit će se međusobne politike, što Domovinskom pokretu osigurava da u buduće politike ugradi velik dio svoga programa", istaknuli su iz DP-a te se osvrnuli na Ministarstvo demografije koje će voditi.

"Ovo će ministarstvo biti ključno za provođenje pronatalitetnih politika, ali i za provođenje useljeničke politike, kao dijelom i za zaštitu hrvatske granice. Samodostatnost u proizvodnji hrane ostaje naš ključni cilj, a sada smo dobili priliku situaciju mijenjati u praksi time što ćemo voditi Ministarstvo poljoprivrede. Osim toga, preuzimamo odgovornost i u resoru gospodarstva koje je jedno od ključnih za postizanje ekonomskog prosperiteta. Demografska obnova, povratak mladih, obnova sela, samodostatnost u proizvodnji hrane, kao i promjena općedruštvene klime, u skladu s programskim načelima, ostaju naši ključni ciljevi. Pred nama je velik posao. Borba za bolju Hrvatsku tek počinje. Svjesni smo da do promjena ne može doći u jednome danu, no već mjeseci pred nama pokazat će našu spremnost i odlučnost u provođenju nacionalnih politika", ustvrdio je Domovinski pokret.

Komentara 1

GU
gumenakita
19:49 09.05.2024.

Samo DP idemo naprijed,oleeee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije