Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zrakoplov F-16

Ukrajina napokon dobiva oružje koje bi moglo promijeniti zračno bojište?

FILE PHOTO: Danish F-16 aircraft showcases some of its capabilities at a press event at Skrydstrup Airport where Argentina's Defense Minister Luis Alfonso Petri meets with Troels Lund Poulsen, in Jutland
Foto: BO AMSTRUP/REUTERS
1/3
10.05.2024.
u 17:30

S obzirom na to da ruske snage polako napreduju u istočnoj regiji Donbasu i pripremaju novi napad na sjeveroistoku u blizini grada Harkiva, ukrajinski dužnosnici vide F-16 kao vitalnu nadogradnju za svoje zračne snage.

Kijev očekuje da će svoje prve borbene zrakoplove F-16 dobiti od zapadnih saveznika u lipnju i srpnju, rekao je u petak visokopozicionirani ukrajinski vojni izvor. Ukrajina je tražila borbene zrakoplove F-16 američke proizvodnje kako bi se suprotstavila zračnoj nadmoći Rusije tijekom više od dvije godine rata.

Izvor nije naveo koja će zemlja isporučiti zrakoplove. Do sada su se Danska, Nizozemska, Norveška i Belgija obvezale na slanje F-16 Ukrajini. Glasnogovornik zračnih snaga Illja Jevlaš rekao je ovaj tjedan da neki ukrajinski piloti završavaju obuku za upravljanje tim zrakoplovima. Pilote i zemaljsko osoblje mjesecima obučaju zapadni partneri Ukrajine.

Ukrajinska vojska mora se osloniti na relativno malu flotu mlažnjaka iz sovjetskog doba dok se bori da obuzda rusku invaziju punog opsega u veljači 2022. S obzirom na to da ruske snage polako napreduju u istočnoj regiji Donbasu i pripremaju novi napad na sjeveroistoku u blizini grada Harkiva, ukrajinski dužnosnici vide F-16 kao vitalnu nadogradnju za svoje zračne snage.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Rusi na bojištu uveli najčudnija oklopna vozila 'Svi se smiju izgledu, ali zapravo rade kao vrag'

FILE PHOTO: Danish F-16 aircraft showcases some of its capabilities at a press event at Skrydstrup Airport where Argentina's Defense Minister Luis Alfonso Petri meets with Troels Lund Poulsen, in Jutland
1/7

Komentara 19

NO
nogobus2
22:08 10.05.2024.

Opet neko cudotvorno oruzje - wunderwaffe. Nista to nece promijeniti.

AS
Asirijac
21:06 10.05.2024.

Vodjena americkom politikom ukrajina je dobila sasvim drugi karakter,

XA
xaron
22:43 10.05.2024.

Ukrajinci su odustali od Američkog Abramsa zbog složenog održavanja a tek če imati problema sa F-16 koji je 10 puta komplikovaniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije