Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastala šteta od 6,8 milijuna eura

Skrivio jednu od najgorih željezničkih nesreća u povijesti Hrvatske, nakon tri godine podignuta optužnica

Križevci: Rašćišćavanje željezničke pruge  nakon jučerašnjeg sudara dvaju vlakova
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/10
09.05.2024.
u 19:19

Tužiteljstvo je izvijestilo da se 47-godišnjak tereti za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa ugrožavanjem posebnih vrsta prometa.

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 47-godišnjeg strojovođe koji se tereti da je u kolovozu 2021. godine, u blizini mjesta Majurec kod Križevaca, skrivio sudar dva teretna vlaka. Tužiteljstvo je izvijestilo da se 47-godišnjak tereti za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa ugrožavanjem posebnih vrsta prometa.

Prema pisanju medija, optuženi strojovođa je upravljao kompozicijom u vlasništvu tvrtke Enna Transport koja se zabila u kompoziciju vlaka HŽ Carga, koji je zbog kvara stajao na pružnom prijelazu. Okrivljenog 47-godišnjaka tereti se da je 11. kolovoza 2021. godine, kao strojovođa lokomotive prvog teretnog vlaka, s priključenih 19 vagona, zaustavio vlak ispred signala pred koji je došao, pri čemu je signal pokazivao znak za zabranjenu vožnju.

Tereti ga se da je službenim mobitelom kontaktirao prometnika željezničkog kolodvora tražeći dozvolu za prolazak kroz crveno svjetlo, nakon čega je nastavio upravljati vlakom iako od prometnika nije dobio dozvolu za prolazak vlaka. Potom je, prema optužnici, prednjim dijelom lokomotive udario u kraj zaustavljenog drugog teretnog vlaka koji se se sastojao od lokomotive i 17 vagona.

Uslijed toga je došlo do izlijetanja i oštećenja lokomotive i vagona prvog teretnog vlaka, kao i oštećenja željezničke pruge i elektroinstalacija. Tužiteljstvo ističe da je u prometnoj nesreći prouzročena šteta u iznosu od oko 6,8 milijuna eura, dok je strojovođa drugog teretnog vlaka zadobio tjelesne ozljede.

VEZANI ČLANCI:

Križevci: Rašćišćavanje željezničke pruge  nakon jučerašnjeg sudara dvaju vlakova
1/10

Komentara 1

Avatar gusjenica
gusjenica
08:52 10.05.2024.

I što nama sada vrijedi što je on kriv? Da li će možda on nadoknaditi štetu? Rješenje : U 21. stoljeću, motor lokomotive se gasi ako ona prođe kroz crveno svjetlo. Da li je to teško za riješiti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije