Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARASTAO BROJ RUKU ZA PLENKOVIĆA

Ovo bi mogli biti potpredsjednici Sabora, a doznali smo i nove klubove zastupnika: Raspudići se udružili s Fokusom

Zagreb: Sabor o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
14.05.2024.
u 15:10

Kako doznajemo od sudionika sastanka, osim ponovnog izbora Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora​​​​​​​, na konstituirajućoj sjednici Sabora u četvrtak birat će se i potpredsjednici parlamenta. Poznato je i koliko će novih klubova zastupnika imati novi saziv Sabora. Oporba će, doznajemo, imati čak devet klubova, vladajući četiri.

Stari/novi predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je danas sastanak sa svim predstavnicima stranaka i koalicija koje su se natjecale na parlamentarnim izborima. Kako doznajemo od sudionika sastanka, osim ponovnog izbora Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora, na konstituirajućoj sjednici Sabora u četvrtak birat će se i potpredsjednici parlamenta, ali samo iz redova vladajućih s obzirom na to da se oporba još nije dogovorila tko će biti njegovi potpredsjednici.

Kako doznajemo, iz redova vladajućih potpredsjednici sabora bit će predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, HDZ-ov Željko Reiner, koji je to bio i prošlom sazivu, kao i Furio Radin, što znači da će Radin biti dio vladajuće većine koja s njegovom potporom raste na 79 ruku.

Tko će biti potpredsjednici parlamenta iz redova oporbe, odlučivat će se tek nakon što vladajući oporbi dostave konačan popis mjesta u odborima na koja mogu računati. Što znači da će o potpredsjednicima, kao i o odborima odlučivati u isto vrijeme. Prema informacijama iz SDP-a, popis odbora na koje vladajući ne računaju, odnosno koje prepuštaju oporbi trebali bi dobiti u petak.

Na konstituirajućoj sjednici u četvrtak izabrat će se i tri odbora. Odbor za Ustav, Odbora za zakonodavstvo i Odbora za izbor i imenovanja, a nakon usvajanja dnevnog reda u popodnevnim satima predviđena je rasprava o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave s obzirom na dva nova ministarstva. O tome do kada će trajati rasprava, a vladajući očekuju da neće dulje od 21 sat, ovisit će hoće li zakon stići još u četvrtak potpisati i predsjednik države. Dogodi li se to, onda već u petak može biti održana rasprava, kao i glasanje o cijeloj Vladi.

VEZANI ČLANCI:

Poznato je i koliko će novih klubova zastupnika imati novi saziv Sabora. Oporba će, doznajemo, imati čak devet klubova, vladajući četiri. Najjači oporbeni klub je onaj SDP-a, slijede Možemo i Most te SDSS, koji će osim oporbenog kluba biti i dio Kluba nacionalnih manjina. Klub će oformiti stranka Centar i Nezavisna platforma Sjever, HSS, stranka Glas i Dalija Orešković imat će svoj klub, a zajedno sa strankom Fokus u klubu će biti i bračni par Raspudić. Šef Suverenista Marijan Pavliček, povjesničar Josip Jurčević, koji je izbačen iz Domovinskog pokreta i zastupnik stranke Pravo i Pravda, oformit će svoj klub, a u zajedničkom Klubu, kao što je bio slučaj i u prošlom sazivu, bit će IDS i Furio Radin, koji je ujedno i član vladajuće većine.

Vladajući će imati četiri kluba. Najjači klub u Saboru je onaj od HDZ-a, potom Domovinskog pokreta. HNS i HSLS bit će u svom klubu, a na sastanku se razgovaralo da Vesna Vučemilović, koja je izbačena iz Suverenista, ide u klub sa HSU-om i Hrvojem Zekanovićem. Međutim, čini se da će Vučemilović ipak u neki drugi klub.

Neslužbeno doznajemo i kako je Jandroković predložio da dani zasjedanja Sabora budu utorak, srijeda i četvrtak, a u petak da se provodi glasovanje. Do 15. srpnja trebalo bi izmijeniti i Poslovnik Sabora, a cilj je učiniti, čulo se na sastanku, da rasprave u Saboru budu dinamičnije. Prijedlog iznesen na sastanku je i da se ograniči trajanje rasprave u danu i da se rasprave koje nisu dovršene do 20 sati nastavljaju idući dan. 

FOTO/VIDEO Pogledajte susret na Pantovčaku: Plenković stigao kod Milanovića s potpisima

Zagreb: Sabor o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona
1/27

Komentara 4

Avatar Komunikolog1
Komunikolog1
15:45 14.05.2024.

Rijeke pravde dolaze, uh, kakve nam darove donose!

Avatar Hadezeovac iz Šumadije
Hadezeovac iz Šumadije
21:03 14.05.2024.

Koji je politički smisao formiranja kluba nazovi konzervativaca iz OPG-a Raspudić i liberala Zurovca? Nikakav. Isključivo zbog ostvarenja privilegija poput veće kancelarije, tajnice, pokrivanja troškova i više vremena za sipanje šupljih fraza s govornice dok eurići cure.

Avatar southman
southman
16:13 14.05.2024.

Što tu više rade Reiner i Radin. Zasto Malenica nije potpredsjednik Sabora ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije