Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMALO NEVJEROJATNA PRIČA

Kontakt-policajac osuđen jer je prosjacima uzimao novac koji su isprosili. Ukupno 40 eura

Prosjačenje je sve češća pojava na ulicama Zagreba
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
09.05.2024.
u 13:48

Teretio se da je jednoj prosjakinji u pet navrata uzeo po 60-ak kuna, odnosno ukupno 300 kuna ili 39,82 eura

D. K., kontakt-policajac koji se teretio za zloporabu položaja, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na 11 mjeseci zatvora, koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Prema optužnici, teretio se da je od 2016. do 2019. kao kontakt-policajac zaposlen u I. policijskoj postaji PU zagrebačke uzimao novac prosjacima koje je zaticao na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Imao je, prema optužnici, razrađen pristup.

Prvo bi uočio prosjake, zatim bi im prišao, pa ih odveo do obližnjeg hotela te im zaprijetio – privođenjem. No bio im je "spreman" oprostiti privođenje ako bi oni pristali da mu daju novac koji su isprosili. Teretio se da je jednoj prosjakinji u pet navrata uzeo po 60-ak kuna, odnosno ukupno 300 kuna ili 39,82 eura. Proces je trajao gotovo pet godina jer sud nije uspio pronaći prosjakinju koja je tijekom istrage opisala kako joj je uzimao novac. 

– Upala sam u financijske probleme, situacija mi je bila loša i završila sam na ulici. A on mi je uzimao sav novac koji bih isprosila – kazala je ta prosjakinja u svom iskazu na sudu, kada su je istražitelji konačno uspjeli pronaći. 

Drugi prosjak, od kojeg je prema optužnici D. K. uzimao novac, nije na sudu ponovio iskaz iz istrage, a prema vještaku radilo se o čovjeku koji je imao problema s memorijom te se nakon proteka nekoliko godina više nije sjećao da je optužio policajca za uzimanje novca. Zbog toga je sud u tom djelu nepravomoćno oslobodio D. K. optužbi, a teretio se da je tom prosjaku uzeo 100 kuna.  Što se tiče obrane D. K., nijekao je krivnju. 

POVEZANI ČLANCI:

– Više od 20 godina bio sam kontakt-policajac kod Glavnog kolodvora. Sve ovo mi je smjestio muškarac koji je te ljude koji su prosili na Glavnom kolodvoru iskorištavao – branio se D. K. No sudsko vijeće mu nije povjerovalo.

Izigrali ste povjerenje koje građani imaju u policiju. Policajci moraju imati iznadprosječni stupanj zakonitosti, etičnosti i pravednosti postupanja – navela je sutkinja Mirjana Horvat u obrazloženju presude.

>> VIDEO Stigle su prve trešnje, kupci se žale na cijene: 'Katastrofa, to je nedostižno za nas'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije