Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jezero NATO-A

Bivši admiral američke mornarice upozorava: 'Ovo bi mogla biti sljedeća Putinova meta, ne podcjenjujte prijetnje'

NATO naval exercise Northern Coasts 2023 in the Baltic Sea
Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS
1/9
10.05.2024.
u 12:20

U slučaju sukoba s NATO-om, ruski brodovi na tom području lako bi bili neutralizirani ili uništeni.

Ove godine, ulaskom Švedske i prošlog proljeća Finske u Sjevernoatlantski savez, neki su stručnjaci nazvali Baltičko more "jezerom NATO-a". Iako većina obale pripada članicama NATO-a poput Švedske, Finske, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Njemačke i Danske, postoje dijelovi pod ruskom kontrolom.

Rusija zadržava dio obale između Litve i Poljske zbog Kalinjingrada, a predsjednik Vladimir Putin kontrolira krajnji istočni dio Baltičkog mora, blizu Sankt-Peterburga, koji je nekad bio ključan za ruske vladare poput Petra Velikog. U slučaju sukoba s NATO-om, ruski brodovi na tom području lako bi bili neutralizirani ili uništeni.

James Stavridis, umirovljeni admiral američke mornarice, za Bloomberg ističe važnost Baltičkog mora te predlaže vrste vježbi i obuka koje bi članice NATO-a trebale provoditi kako bi osigurale učinkovitu suradnju. Stavridis je sudjelovao u Baltičkim operacijama (BALTOPS) dok je bio glavni zapovjednik NATO-a u Europi te ističe kako su te vježbe ključne za savez već gotovo pola stoljeća.

VEZANI ČLANCI: 

Prošlogodišnja BALTOPS vježba uključila je 20 zemalja, a Finska je sudjelovala kao punopravna članica, dok je Švedska bila kandidat. Vježba je obuhvatila kompleksne aktivnosti protuzračne obrane i povezala kopnene i pomorske snage NATO-a.

Unatoč nazivima koji Baltičko more opisuju kao "jezero NATO-a", Mark Hertling, bivši zapovjednik kopnenih snaga SAD-a u Europi, upozorava da Rusija i dalje ima snažan utjecaj u regiji. Ideja o pritisku na Kalinjingrad kao ključni korak protiv ruskih snaga na Baltiku nekima se može činiti riskantnom, ali Stavridis naglašava da treba shvatiti ozbiljnost situacije i ne podcjenjivati ​​potencijalne prijetnje iz Kremlja.

"Ne pokušavajte nadmudriti čovjeka u Kremlju", poručio je.

>>> FOTO Dan pobjede nad fašizmom: Diljem Rusije održane vojne parade

NATO naval exercise Northern Coasts 2023 in the Baltic Sea
1/57
Ključne riječi

Komentara 23

KA
kalafat123
12:47 10.05.2024.

Autor - Google prevoditelj

OL
olujasviholuja2
12:45 10.05.2024.

Nisam znao da je Petar Veliki bio carca🤣

NI
niko63
13:04 10.05.2024.

Ja još nisam vidio da je i jedan od tih zapadnih stručnjaka nešto točno predvidio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije