Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRENULI SU JAKO

Tri hrvatske medalje već prvog dana beogradskog Prvenstva Europe, bronce za dvoje Kninjana

09.05.2024.
u 17:05

Beogradsko prvenstvo Starog kontinenta broncama su otvorili Splićanka Bruna Duvančić (54 kg) i, dvoje Kninjana, Josip Teskera (54 kg) i Matea Jelić (73 kg) koja je bila prilično nezadovoljna svojim medaljaškim dometom

Ostvarila se želja hrvatskog tekvondaškog izbornika Tonija Tomasa koji je uoči početka Prvenstva Europe poželio da hrvatska reprezentacija startno snažno i učinkovito. Kako radi ukupnog medaljaškog skora tako i radi utjecaja na sve one sportaše i sportašice koji će tek nastupiti na prvenstvu Starog kontinenta koje će se do kraja tjedna odvijati u Beogradu.

Kakav bogat "urod" već prvog, od četiri, dana natjecanja. Od troje hrvatskih natjecatelja - Matea Jelić (73 kg), Bruna Duvančić (49 kg) i Josip Teskera (54 kg) - sve troje izborili su odličja. I koliko god su svi oni bili stopostotni u četvrtfinalima toliko nitko od njih u sljedećoj borbi, u polufinalu, nije našao načina za prolazak u finale.

Osigurati odličje, prvoj je za rukom pošlo 19-godišnjoj Splićanki Bruni Duvančić koja je najprije eliminirala Grkinju Sargantani (10:0, 6:0) a u četvrtfinalu i Šveđanku Boden (10:3, 11:5). Nažalost, u polufinalu se namjerila na aktualnu svjetsku prvakinju Merve Dincel (0:12, 6:8) za koju mlada Hrvatica nije našla taktička rješenja. A to je jako naljutilo izbornika Tonija Tomasa koji se propisno na Brunu izvikao uvjeren da je ovog četvrtka mlada članica Marjana mogla postati prvakinjom Europe.

VIDEO Hrvatski boksač na vrhu Europe! Veočić se u Hrvatsku vraća sa zlatom oko vrata

Svoju treću medalju na Prvenstvima Europe Matea Jelić izborila je pobijedivši novu veliku nadu srpskog tekvondoa Ivu Petrović (1:6, 8:1, 6:3). A kako je 26-godišnja Kninjanka radila prvu rundu - prilično bezidejno kao i osminu finala s neiskusnom Bošnjakinjom Sarom Pidro (4:2, 3:0) - nije se činilo da će se kući vratiti s odličjem. No, u preostale dvije runde Matea je radila autoritativno, s gardom još uvijek aktualne olimpijske pobjednice, pa je dobila vrlo zahtjevnu borbu. No, u sljedećoj borbi takvu predstavu nije pružila pa je izgubila polufinale od aktualne svjetske prvakinje Francuskinje Althee Laurin (0:6, 0:0). Štoviše, Laurin je u finalu pobijedila Turkinju Uzuncavdar (2:1) pa Matei i nije toliko za zamjeriti što je izgubila od trenutno najbolje tekvondašice svijeta. No, zamjera si ona sama ističući da nitko od nje nije bolji kada je ona prava a ovaj put to, očito, nije bila.

Medalje se, jučer u Beogradu, domogao još jedan Kninjanin, Josip Teskera. Nakon kvalitetna nastupa protiv Šveđanina Marwana (11:8, 10:7), uslijedio je još bolji protiv aktualnog mlađeseniorskog prvaka Europe Azerbajdžanca Sayyada Dadashova (7:5, 2:3, 6:5). U vrlo izjednačenoj borbi, Teskera je u trećoj, presudnoj rundi, napravio razliku 19 sekundi prije kraja (6:3) i tu je prednost, s dva pametna izlaska u samoj završnici, uspio i sačuvati.

Sjajno se Josip borio i u polufinalu kojeg je, na koncu, izgubio od Turčina Camoglua u borbi u kojoj se sutkinja u borilištu nije najbolje snašla dosudivši Hrvatu previše opomena. Prvu rundu je Teskera izgubio (7:10), drugu je dobio radi Turčinove pete opomene a treću izgubio vrlo tijesno (5:6). A izgubio je od kasnijeg prvaka Europe koji je u finalu nadmudrio Grka Dimitropoulosa (2:1). Inače, ovo je Josipu druga europska bronca u drugom nastupu na Prvenstvima Europe a ima i jedno peto mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Drugog dana natjecanja na Prvenstvu Europe, od hrvatskih natjecatelja, nastupit će Jan Flegar (Jastreb, 58 kg), Ivan Šapina (Marjan, 87 kg), Mia Tukić (Marjan, 53 kg) i Magdalena Matić (Marjan, preko 73 kg ).

GALERIJA Hrgović pobijedio nokautom u posljednjoj rundi i postao izvanredni prvak teške kategorije (IBF)

1/16

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije