Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAŽE SE MOMČAD

Hajduk želi igrača koji je ispao iz vatrenih te jednog od najboljih mladih u HNL-u

Split: Hajduk i Lokomotiva sastali se u 27. kolu Prve HNL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/7
09.05.2024.
u 13:55

Među ozbiljnijim projektima kojima će se vrlo brzo u Hajduku baviti sigurno je i pitanje ostalih pojačanja za novu sezonu. Jedan od njih je Marin Šotiček, sjajni krilni napadač koji već neko vrijeme intrigira nogometnu javnost. Ove je sezone u 27 nastupa postigao devet pogodaka, uz jednu asistenciju.

Nogometni kuloari nedavno su ponudili priču o Silviju Čabraji kao potencijalnom treneru Hajduka. U ovom trenutku, to nije opcija, sugeriraju nam dobro upućeni izvori. No, to ne znači da se ne može teoretizirati o toj opciji. Čabraja se dokazao u sustavu u kojem je afirmirano dosta mladih igrača. Posao u Hajduku bila bi potpuno drugačija razina izazova i pitanje je kako bi se dolje prilagodio.

Jer, malo je trenera u Hajduku imalo dugoročniju prigodu pokazati svoj potencijal. Jer, zna se koliko je teško egzistirati u poljudskim okolnostima. Za koje god se rješenje odlučili, jasno je kako Hajduku treba trener s iskustvom i autoritetom. Možda u poljudskim hodnicima šapuću i o Nenadu Bjelici koji je odnedavno bez posla. Bjelica ima poveznicu s Dalmacijom, no pitanje je ima li Hajduk financijsku moć zadovoljiti tu razinu bivšeg trenera Union Berlina. Prije ne nego da. Posebice što je Hajdukov proračun ionako nategnut.

Upravljački smjer

Naravno, status Marka Livaje, Josipa Brekala ili Ivana Perišića vjerojatno su neka od ključnih pitanja koja ovih dana muče Hajdukovu struku. Kada govorimo o Perišiću, pitanje je koliko mu je Hajduk zapravo pravi podražaj i koliko je on zadovoljan u ovoj ulozi. Primarni motiv bio je vratiti našeg reprezentativca u optimalno stanje, a za sve ostalo Perišić vjerojatno nema vremena čekati. Posebice neke procese koje Hajduk nije još niti započeo. A to je na novoj klupskoj upravi pred kojom su vrlo ozbiljni izazovi.

Treba pod hitno pronaći pravi upravljački smjer i pronaći novac koji bi jamčio toliko željeni iskorak kluba s Poljuda. Onaj u omladinskoj školi je napravljen jer je sustav preuzeo Goran Sablić. Bivši stoper splitske momčadi definitivno je pravo rješenja za tu funkciju. S njim sam razgovarao puno prije nego je preuzeo ključnu funkciju u omladinskoj školi. Jasno je, Sablić je duboko u problematici stvaranja mladih igrača i savršeno razumije koliko je to važno za budućnost kluba. A upravljanje sustavom ima u malom prstu, a uživa i veliki autoritet u nogometnim krugovima.

Među ozbiljnijim projektima kojima će se vrlo brzo u Hajduku baviti sigurno je i pitanje ostalih pojačanja za novu sezonu. Jedan od njih je Marin Šotiček, sjajni krilni napadač koji već neko vrijeme intrigira nogometnu javnost. Ove je sezone u 27 nastupa postigao devet pogodaka, uz jednu asistenciju. Sjajna izvedba, primjerice, protiv Rijeke, pokazala je širinu njegova potencijala. Osim Hajduka, stalno ga se dovodi u vezu s Dinamom.

Puno je faktora zbog kojih Šotičekova odluka može biti Poljud ili Maksimir. Naravno, ključan će biti njegov razvoj jer dugo nismo imali tako dobrog mladog krilnog igrača. Kao jedan od glavnih uvjeta eventualnog Šotičekova odlaska u Hajduk, spominje se prodaja Emira Sahitija. Hajdukov krilni napadač jedan je od rijetkih, ne računamo li nekoliko već afirmiranih mlađih igrača, koji su zreli za odlazak s Poljuda.

Traže i direktora

Isto tako, nije tajna da bi Sahiti želio otići. Jedan od igrača kojeg vabe na Poljudu navodno je i Dion Drena Beljo, 22-godišnji napadač Augsburga. Nema dvojbe da bi Hajduku itekako dobro došao napadač takvog profila. Ne traže Splićani pojačanja samo na travnjaku već i izvan njega, u upravljačkim strukturama. Ponajprije na poziciji sportskog direktora jer je Mindaugas Nikoličius već prije najavio da odlazi na kraju sezone.

Inzistirati na negativnim trendovima u Hajduku u sezoni koja je ionako izgubljena, vjerojatno ima malo smisla. No, činjenica da je Hajduk izgubio sedam utakmica kao domaćin na Poljudu. Dosadašnji rekord bio je šest poraza, prije tri godine. Za ovu je sezonu priča bila završena u ona poznata tri dana u kojima je Hajduk dvaput izgubio od Dinama.

Balon euforije se ispuhao i trenutačno ne postoji tako manično zanimanje za svaki korak na Poljudu. Možda će to, barem na kratko, smanjiti pritisak oko poljudskih ureda. Taj pritisak sve ove godine najveća je prepreka ostvarenju Hajdukovih ambicija...

Komentara 5

DU
Deleted user
14:22 09.05.2024.

Dovesti Jurića za trenera. Zahvalit se isluženim ragama i onima koji su došli hladiti ja... Složiti kompetitivnu ekipu, uz ozbiljne pričuve na klupi, stišati malo euforiju, promijeniti pristup, ne ići iz jednog ekstrema u drugi, davati odgovore na terenu. Razvijati mlade i uporno raditi na ciljevima. Ne gubiti glavu i zaratiti sa svima kad ne ide.

DE
Dex
22:11 09.05.2024.

nitko ne želi s konja na magarca

KU
Kujttim
18:41 09.05.2024.

U Hajduku će i Šotiček propasti, kao i mnogi drugi. Da Hajduk dovede Fruka iz Rijeke, Baturinu iz Dinama, Ramona Miereza iz Osijeka, da vrati Nikolu Vlašića, Josipa Juranovića, opet bi bili u najboljem slučaju drugi. Opet bi Marko Livaja određivao intenzitet treninga, uz njega bi tu bili Nikola i Lovre Kalinić, dakle, od svega opet jedno veliko ništa. Eventualno bi osvojili Kup, zaostatak za dinamom možda ne bi bio 15 nego samo 5 bodova, ali opet bi bila sezona koja ne bi završila s titulom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije